Nov 22, 2009

Owh keHidupan~

Ting Tong~
huhu da cutiiiiiiiiiii...
mood heppy semacam pulak.. macam time dulu2 mase start cuti sekolah..
tapi bile masuk hari ke 2 or 3 la paling lambat, dah start bosan dah...
mula la rindu kat kawan2.. nak gi sekolah pun sebab nak jumpe kawan2 je..huh


Eyh..nape sye cakap pasal zaman sekolah ni..ermmm..
ntah la.. arini sye tibe teringat kenangan2 time kecik2 dulu...
macam2 yang kite nak buat... cuba anda kenang balik..
senakal manakah anda dahulu...??
secomot manakah anda..??
sepetah manakah anda berbicara..??
seberapa banyak tak boleh duduk diam kah anda..??huhu

Ermm meh sini sye nk bawak anda kenang balik zaman kita kecik2 dulu...
sye mcm ni la..anda pula...??




Ditujukan khas kepada:-
budak2 yg lahir pd thn 85-90an.. confirm anda mesti ingat...
Situasi: Mase skola rendah dulu..
Umur: lingkungan abis tadika ke abis upsr..huh

1. kat skola ade salesman jual buku cerita.MySpace
arini salesman tu dtg sekolah bagi list buku, teruje tengok list tu...
esoknya mintak duit lebih kat ayah..nk jugak beli walaupun cerita buku tu dah tau dah pun.
(salesman susu pon camtu gak..ngeh3)

MySpace2. kat library, budak2 mmg baca buku tp kebanyakkanye just tengok gamba je..
yela..kadang2 kena pergi library sbb cikgu tak masuk kelas..huh
bile ade program Nilam pulak, barulah sebok semua nak pinjam buku..
pastu ade plak yang bace sinopsis jeh..huhu

3. RMT(rancangan mknan tambahan) kat sekolah mkn tak best pun,MySpace
tp yg peliknye ada yg berduit pon join RMT..
eish3..tak phm betol sistem nyer....
(mungkin anak2 cikgu mcm tu..ermm anak guru besar pn same je..hehe)




4. kebanyakkan budak perempuan pakai pensel box yg boleh bukak dpn & blkg.. ala..yang ade sharpener kat tgh2 die 2..huhu
yg lelaki pulak pakai bekas simpan tape yg besar tu..pastu letak lukisan2 guna marker pen kat kulit tape 2..huh
(mane yg pndai lukis tu lawa la..yg tak 2 gi mintak kwn2 yg pndai lukis 2 lukiskn...pastu bayar 50sen..huh)



5. time cikgu takde main lwn pemadam,
sanggup time rehat gi kedai buku nak beli pemadam sebab pemadam baru lagi syok gune..
lepas tu syg nak guna pemadam 2 utk padam...padahal itu fungsi sbnr, utk padam!adeyhhh...... yg budak2 perempuan pulak sibok kumpul2 pemadam..yg lawa2 & wangi2 tuh..huh mbazir tol..
(sye pn ade..)




6.Budak2 perempuan lg..pakai pembaris yg bergerigi tu,
kat dlm pembaris 2 ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
mane budak2 yang jahat tu gi pecahkan pembaris 2..cianyer budak perempuan nangis2..
esok nyer beli yang baru..huhu




5. cikgu2 pulak pakai pembaris kuning pjg.
Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pegang pon kat situ.. kadang budak2 nakal selalu jadi mangsa pembaris 2..huhu
(guru besar pulak up sket..bawak pembaris besi kehulu-kehilir..
kadang2 je bwk pnbaris pnjang 2)
MySpace
6. bulu ayam kat dalam setiap kelas mesti jadi sangat ramping
sebab sering dijadikan rotan..huhu
(sye xpenah kena k...)

7. malam b4 time pendidikan seni semangat mintak ibuMySpace
beli alat2 yang diperlukan esoknye..nak2 kalo kena buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...tapi tak jadi jugak..budak2 yg buat jadi tu eksyen giler~
time lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh.
(banyak kali gak rasenyer beli kaler pensel dulu..hhuh)

MySpace8. time zaman2 skola rendah...budak2 suke main game 2D.
super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
siap gi umah kawan lagi nk pinjam tape yg kecik 2..
(tape 2 macam2 warne ade..huh)



9. jam tgn pulak Boy London jadi idaman, sbb boleh
tuka2 kaler ikut suhu & cuaca.
(sampai skrg pelik ngan jam 2..huh)



10. mane yang balik skola beli jalan kaki 2..ondaway balik 2 mesti singgah kedai...
beli JoJo xpon Dendang..Tora pon best gak.
Beli pon semata2 nak mainan, coklat die x mkn pon..haha




11. kalau time hari raye..budak2 lelaki nak sangat pakai Kasut berlampu kat tapak 2yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...haha



MySpace12. Mase darjah 6 semua cuak..nak2 bila ada van pusat kesihatan datang...
takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
(ade jugak yang tak kena BCG..lari2...huhu)



13. Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban, sailor moon dan mcm g...(duduk depan setiap ari sabtu dari pagi sampai petang..huh)






hahahaha betul tak..???mungkin banyak lagi saye t'tggal..
emm jgn lupe sume ni taw... sbb zaman skrg budak2 tak
smpt lyn bende2 camni...
kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent...huhu~
ni la baru zaman kita kawan2..zaman kanak2 riang kite...huh
(sambung terkenang~~)

~the End~

ps: mesti dh de yg penah bace mende nih..coz sye edit jeh..huhu

2 comments:

SaFwaN said...

evrything said was true...except the 'boy london'...i never had that kind of anxiety b4..hehe

good post though..

HDS voice said...

is it's..??
i don't sure about that..
but i remember there was 1 brand of watch seems very famous during that time..
nway thanks