Aug 27, 2010

Owh little them~

Ting tong~
sekadar cerita..


(masa: waktu rehat)
(tempat: pra sekolah)
"Nama sy Intan..nama awk??"
"saya Eya"
"Eya..jom pergi makan.."

Intan & Eya comel sgt..budak2..bila rapat..mane2 pun nk pergi bersama..
gi toilet..gi taman mainan..
Sampai2 sekolah..Intan & Eya mesti akan cari antara 1 sama lain dulu..mcm2 cerita..
ape yg jadi mlm td..ape yg jadi td..

~~~~

"Intan..nape awk nk kwn ngan kite??nape org lain xnk kwn ngan kite??"
"alaa..ibu kite kate jgn sombong2 ngan org..kwn dgn sumer org..Nape?? awk xsuke kwn ngan kite ke??"
"eyhh..xla..kite suke je..tp nape org xsuke kwn ngan kite?? ramai suke kwn ngan awk kn??"
"Eya..jom maen getah.."
"tapi diorg taknak main kalau sy ade..kite mane ada getah nk main.."
"Emm..takpelah..hari ni kite tgk jela diorg main.."

keesokan harinya..

"Eyaaa...ni2 tgk..kite ade getah..smlm kite suruh ayah kite beli getah..mlm td kite buat same2 ngan ibu..boleh lah kite main lompat getah hari ni"
"wahh..bestnya..cian awk bwt sorang2"
"kite buat ngan ibu kite lah..jom mainnn"

(prasekolah lebih kurang tadika je ya kwn2..main je lebih)

satu hari..Intan xdatang sekolah..
Ada budak baru masuk..anak cikgu..
memang market lah anak cikgu 2..
baik..innocent..

"hai awk..name awk ape?? kite Linda"
"name kite Eya.."

sehari..hanya ambil masa sehari utk Linda rapat dgn Eya..

keesokan harinya..

"Eyaaaa.... hehe..kite ade byk benda nk bagitahu awk..penting..jom2 masuk kelas.."
"Ha..awk masuk dulu..kite nk tunggu kwn kite jap"
"owhh..jgn lame2 taw..kite tunggu kat dalam"

xlama kemudian..
Eya & Linda masuk kelas..letak beg..duduk 1 meja dgn Intan..

"Eya..kite ade byk benda nk cerita kat awk"
"ha..apa2..cerita la.."
Linda terus tarik tangan Eya..mereka pergi ke arah taman..
Intan..Intan masih disitu..

keesokan harinya lagi..

Intan b'pakaian formal sekolah..& memasuki kelas murid darjah 1..
Eya tak puas hati..lalu bertindak melulu ke arah kelas Intan
dgn perasaan sgt marah
Sampai je Eya di kelas Intan, Eya diberitahu oleh classmate Intan bahawa
Intan xmahu berjumpa dengan Eya..
Eya dapat sepucuk surat dari Intan..

'kite dah jadi budak darjah 1..kite xboleh kwn dgn awk lagi..pergi balik ke kelas..bye~"

betapa kecewanya Eya..
setiap hari, wlaupun Eya sedang bermain dengan Linda..
Eya mesti memandang2 ke arah budak2 darjah 1..
pandangannya tertumpu kepada Intan..
Macam2 perasaan yg ada dalam hati Eya..geram..sedih..keciwa


b'berapa minggu kemudian..

Eya & Intan masing2 sudah mula boleh biasakan diri..
tanpa kehadiran diri masing2..
Eya..semakin rapat dgn Linda..
& Intan pula dgn kwn2 kelas nya..
namun mereka maseyh boleh tersenyum apabila t'serempak..
cuma tiada apa2 utk dperkatakn mungkin..

Pada suatu hari (selasa) ..Eya menerima 1 bungkusan bersama
sepucuk surat..
dari Intan..
"maaf la Eya..semalam kite letak bwh meja, lupa nk bagitahu awk"kata Linda.


'Assalamualaikum..hai awk.. Awk sihat?? kite hrp sgt awk sihat.. hari2 kite tgk awk gembire je.. main2 dgn anak cikgu 2..maafla kite tak tahu ape name kwn awk 2 sbb haritu pun awk xkenalkn die kat kite pun..tapi kite tahu die ank cikgu Isyam kan.. Suke kite tgk awk happy je..Hari2 kite tgk awk..awk perasan x??mesti awk xperasan kn..??Xpe2..kite pun cume nk pastikan awk gembira je..suka sgt tgk awk gembira mcm 2..kite syg awk Eya.. kite nak mintak maaf la awk..byk benda yg kite xbagitau awk..Awk maafkan kite ea..kite nk bagitahu awk kita naik darjah 1..tapi takut awk sedih..hari tu pn awk dah gembira dgn ank cikgu 2..kite xnk awk xgembira sbb awk dah xda kwn bile kite kate kite nak naik darjah 1..yg masa awk nk jumpa kite 2 pulak, kite xnk jumpe awk sbb kite tgh nanges kat dalam kelas 2..kite sedihh sgt..kite xnak awk pon sedih..kite ckp kite xboleh kwn dgn awk 2 pn sbb kesian kite tgk kwn awk 2..pnt pujok awk balik kelas.. awk ok kan kwn dgn die?? Eya..hari ni last day kite kat sekolah ni taw awk..kite kena pindah ikut ayah kite.. Ha..oleh itu, kite nk bg getah ni kat awk..getah ni mmg kite buat utk awk..awk simpan taw..sebagai tanda kenangan kite..Ha kite nk ajk awk dgn kwn awk tu skali main lompat getah ptg ni..lepas habis sekolah..kite tggu awk kat padang ye..awk bwk taw getah ni..sekarang getah ni dah jadi awk punya..sy tunggu kat padang depan sekolah pukul 5.30 ye..
Sayanggg Eya...'

-Intan-
Isnin..8.15 pagi masa waktu subjek bahasa melayu..
bosan la Eya..hehe


Semalam (isnin)..Eya nampak Intan
sewaktu dia berjalan ingin pulang ke rumah..
Intan melambai ke arahnya..
Eya hanya mampu senyum & membalas lambaian itu..
Eya sgt gembira ketika itu..
tapi..hari ini (selasa)...???



"Kwn..
Kwn..berkawanlah dengan semua..
Kwn..bukan milik kita sorang..
Kawan boleh datang & pergi..
kita boleh jadi kwn yg dtg..tapi kita jgnlah jadi kwn yg pergi.."



ps: what goes around, comes around~
ps 2: tiada siapa yg salah..semua telah ditentukan..semua org akan melakukan kesilapan..& kehidupan pasti boleh harus diteruskan..
ps 3: ini sekadar cerita..tiada kena mgena dgn sesiapa yg hidup mahupun tlh meninggalkn alam fana ni..

MySpace
~the End~

7 comments:

ork3d said...

jgn risau..saya takkan tinggal kan kwn saya.hee

HDS voice said...

fhm ke crite ni??
cik ork3d b'pihak kpd sape ye??

ps:sy xrisau~

atul comell~~ said...

sedihnye~~
tapi sy x fham..
sob3..
T.T

HDS voice said...

atull..
sedihhh ea??
emmm sy pn xfhm ape yg brlaku..tp sy igt smpy skrg..huhu

atul comell~~ said...

alaaa..
mksd sy, ape ending nye??
sy x fhm..
seyes..
mmg sdih..
:((

HDS voice said...

ending nyer..diorg da x jmpe la..
adeyhh..
ape yg xfhm nnyer??

atul comell~~ said...

laaa..yekew?
alaa, sdih~~wuwuwu..