Aug 1, 2011

Owh Ramadhan datang lagi~

Ting tong~
cerita je nih...

Masa: Ramadhan kali yang ke-3 budak ni start puasa..
Tempat Kejadian: Kawasan perumahan bukan setinggan.
Watak utama: Budak 1 (mastermindpemusnah), Budak 2 (pengikutsetia) dan Abang kepada budak 1 (insanmudahgoyah)
Turut terlibat: Anak-anak jiran yang sebaya atau hampir..

12.45tengahari (peak hour untuk lapar..kononnya~)
Budak 1: "weyh...hausnya..lapaaaa..pagi tadi kite tak bangun sahur pun"
Budak 2 : "ha..salah sendiri..sape suruh tak bangun sahur.. Kalau kite tu, ayah kite dah cakap banyak-banyak dah suruh bangun sahur jugak"
Budak 1: "ayah awak cakap banyak-banyak macam mane?"
Budak 2: "dia cakap banyak-banyak la..tanpa henti..cakap jeeee..jerit-jerit pulak tu.."
*cakap banyak-banyak (bahasa kanak2) = membebel
Budak 1: "alaa..itu ayah awak.. ayah kite tak pun.. dia cuma cakap nanti kalau lapar jangan salahkan ibuayah"
Budak 2: "habis tu..awak lapar sekarang ni.. awak nak salahkan sape?"
Budak 1: "ush..tak payahlah salahkan sesiapa..tak baik taw salahkan orang lain.."
Budak 2: "bagus2..betul tu..habis tu kalau tak salahkn siape2, macam mana ni? saya tengok awak ni takde energy..jalan pun dah macam ketam patah satu kaki"
Budak 1: "tak payah salahkan siape2 je..kite cuma perlu......em..jom2..ikut saya..(sambil panggil beberapa budak2 lain)

-----------ke rumah Budak 1------------
*situasi: budak-budak tadi masing-masing dah duduk mengelilingi meja makan

Abang Budak 1: "Angahhhh...!!!(eyh..bahaya guna 'Angah' nih..haha)....
(ulang penceritaan tanpa edit)
Abang Budak 1: "Adikkkk..!! ape kau buat ni..?? Siap bawak budak-budak ni lagi..tak puasa ape korang ni?"
Budak 1: "Adik lapar la bang.. tadi pagi kan adik tak sahur..takde energy ni..kalau tak makan sekarang, nanti pukul 2 nanti adik pengsan.." (aik..??!!!#@$^)
Abang Budak 1: "habis tu kenapa bawak sekali anak pcik Rahman, anak cik Ina, anak cik Yah ni semua? diorang pun tak sahur ke pagi tadi?" *pcik mcik tu bukan name sebenar
Budak 1: "Kitorang pergi main sama2 tadi..gelak same2, penat same2, jadi nak buat ape2 pun same2 la..betul tak kawan2??"
*betulllll~~ jawab teman2 sambil khusyuk menikmati nasi goreng peninggalan sahur di rumah Budak 1
Budak 2: "ala bang...kitorang cuma temankan Amy je~" * 'Amy' bukan nama sebenar Budak 1..
Abang Budak 1: "ooo abang bagitau ayah...adik tak puasa~"
Budak 1: "eyhhhh..abang... jangannnlah... tak payah bagitahu.. bukan ape..sebab tadi ayah pesan 'kalau lapar jangan salahkan ayah'.. kalau abang bagitau ayah, nanti nampak macam memang nak salahkan ayah" -___-"
Abang Budak 1: "ye ke? tapiiii...kenapa adik makan, kan puasa??"
Budak 1: "lahaii..abang ni..kan adik dah cakap tadi.. ayah cuma cakap 'kalau lapar, jangan salahkan ayah' je..ayah tak cakap pun tak boleh makan~"


-------------semua terdiam + ber'hahahaa' seketika--------------


Budak 1: "abang nk teman kitorang makan sekali tak?"
(tanpa rasa ragu2..Abang budak 1 dan Budak 1 berkongsi pinggan)

TAMMAT

hahhaa..bingai betul mereka ini..
tapi....ini sekadar cerita
pengalaman bulan puasa budak2 pra-matang
yang tidak akan dapat dilupakan..huhu..
budak2..biasalah kan..
sampai sekarang ibubapa budak2 tu semua tak tahu insiden tu..mungkin~ -__-"
tapi mereka cuma si budak-budak yang baru mengenal Ramadhan..
harapannya... semoga budak2 tu semua sudah insaf sekarang..
dan menikmati Ramadhan kali ini dengan sempurna..

Salam Ramadhan dari saya, Nur Hamira Hamzah.
Ampun maaf andai selama ini ada hati yang 
terguris, tercabar, terkecewa, terasa dan sebagainya..
saya manusia biasa..mcm anda kan?
Tingkatkan amalan mulia, kurangkan amalan melagha~
Semoga Ramadhan kali ini membawa keberkatan berganda untuk kita semua..
InsyaAllah
^___^V

ps: cerita tu..bukan cerita zaman muda saya..!!bukan!!bukan!!hahah
ps 2: kalau betul pun, ia cuma contengan 'pengalaman yg tak dapat dilupakan ketika bulan puasa zaman kanak2' hehe..
ps 3: agak2 apa pengalaman puasa yang anda tak dapat lupakan ye?

MySpace
~the end~

6 comments:

okiaylla said...

angah tu kau la kn??

HDS voice said...

ohoiii..jadahnye..
muke ak ni nampak macam muke org yg suke suki ajak jiran2 ponteng puasa ke??haha

ork3d said...

ahh.kau laa tu.tanak ngaku plak.terang2 dah angah nye.hehe

HDS voice said...

cik orked..sudah lah cik orked..
jgn buat tuduhan memlululu..haha..
wee~

sueHunny said...

ouh nasi gorg...nasb bkn wafel..kalu x, taw dh sape..haha

HDS voice said...

wafel..??
kalo wafel..xyah tggu tghari..haha